Hugo de Jonge (CDA) is dan wel woonminister, de erfenis van zijn periode als coronaminister blijft hem en de rest van het kabinet achtervolgen. Woensdag bleek uit berichtgeving van de Volkskrant dat De Jonge betrokken is geweest bij de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid in 2020 sloot met zijn toenmalige partijgenoot Sywert van Lienden. Opgevraagde documenten laten zien dat De Jonge er bij een hoge ambtenaar op had aangedrongen om met Van Lienden te spreken, omdat hij veel stampij maakte over het tempo waarop het ministerie mondkapjes inkocht. Vanuit de Tweede Kamer klonk woensdag veel kritiek en de roep om opheldering. De Jonge zelf weigerde woensdag inhoudelijk in te gaan op de kwestie.
12-05-2020 Algemeen Dagblad: Partij wil opheldering over datalek. Nissewaard Lokaal wil opheldering van het gemeentebestuur over mogelijke datalekken in haar systeem. Een bijstandsgerechtigde ontving een brief met in de aanhef de naam van een hem onbekende vrouw. Wouter Struijk Igor Bal
GroenLinks wil opheldering over handel in persoonsgegevens
Op 23 mei maakte dhr. J.P.H. Donner bekend dat hij de fracties van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA, heeft geadviseerd om onderhandelingen te starten over een nieuwe samenwerking, beleidsprogramma en financieel kader. Afgelopen maandag ontving de gemeenteraad van Den Haag het bericht dat de vijf onderhandelende partijen verwachten op korte termijn een coalitieakkoord te kunnen presenteren.
DENK klaagde over het gebrek aan duidelijkheid over de onderhandelingen, en vroeg zich af welk signaal daarmee wordt afgegeven aan de kiezer. De partij memoreerde tevens dat in het begin van het onderhandelproces de belofte is gedaan dat de input van oppositiepartijen zou worden meegenomen. Daar heeft DENK tot op heden echter niks van gemerkt. Ook wees DENK op de vele problemen in de stad, die om een stabiel bestuur vragen, zoals de stijgende energieprijzen, toename van mensen met problematische schulden, grote groepen arbeidsmigranten die hun baan en woning dreigen te verliezen. De partij wilde weten welke stappen de onderhandelaars hebben genomen om het vertrouwen in de politiek te herstellen. Tot slot stelde DENK voor om de begroting voor komend jaar gezamenlijk als raad op te stellen, zodat de onderhandelaars in de tussentijd werken aan een nog gezonder akkoord.
Hart voor Den Haag benadrukte dat de stad bestuurd moet worden en wilde weten wanneereen akkoord verwacht kan worden. Ook zette de partij vraagtekens bij de afwezigheid van dhr. Donner en wilde Hart voor Den Haag duidelijkheid over of hij nog in functie was als procesbegeleider van de onderhandelingen. Tot slot stelde de partij dat de VVD haar verkiezingsbeloftes inlevert met deelname aan een nieuwe linkse coalitie.
De Partij voor de Dieren benoemde dat veel mensen verbaasd zijn dat het zolang duurt, terwijl het gaat om de zittende coalitie. De partij vroeg zich af wat dit zegt over hoe het er de komende 3,5 jaar aan toe zal gaan. Ook vroe de Partij voor de Dieren zich af hoeveel vertrouwen we kunnen hebben in deze coalitie waarin alles dichtgetimmerd wordt. De partij stelde dat voor de zomer is aangegeven dat er geen tijd is om input op te halen uit de stad en van de raad, en vond dat het proces niet meer uit te leggen is aan de Hagenaars. Ook deze partij vroeg om duidelijkheid over hoe ver de onderhandelende partijen nou precies zijn. Tot slot sprak de Partij voor de Dieren de vrees uit dat Den Haag met deze coalitie zal blijven hangen in systeem waarin woningcrisis, klimaatcrisis en ecologische crisis niet opgelost gaan worden.
De SP sprak van een bizarre situatie. Na maanden radiostilte moesten ze in de krant lezen dat het hommeles was. Het hete hangijzer bleek lastenverlichting. Daarom wilde de SP weten of er inmiddels een akkoord over een totaalpakket aan bezuinigingen en lastenverzwaringen. De partij sprak ook haar verbazing uit over het feit dat zulke kwesties blijkbaar nu pas op tafel liggen. De SP had ook vragen over het vertrek van de heer Donner, zoals wie nu leiding geeft aan de onderhandelingen. Volgens SP vinden de onderhandelingen teveel met de rug naar de stad plaats.
Hart voor Den Haag memoreerde dat de partij tijdens de vorige raadsvergadering nog heeft gevraagd of de planning behouden blijft, en dat het college daar destijds bevestigend op heeft geantwoord. Daarom was de partij nogal overvallen door de brief. De partij wilde weten waarom de raad niet eerder geïnformeerd is en stelde dat wat hen betreft wordt vastgehouden aan de oude planning tot er een nieuwe planning ligt, die is afgestemd met de raad. Hart voor Den Haag maakte zich zorgen over het feit dat gemeentelijke organisatie en ook de gemeenteraad nu niet weten waar ze aan toe zijn, en datzelfde geldt ook voor alle organisaties die van de gemeente afhankelijk zijn. Omdat de wethouder in zijn beantwoording weigerde nu met een bijgestelde planning te komen, deed Hart voor Den Haag in haar tweede termijn een verzoek aan het presidium van de raad om tot een nieuwe planning te komen waarin rekening gehouden wordt met behandeltermijnen voor raad.
Volgens de ChristenUnie/SGP heeft de gemeenteraad het al vaak over dit onderwerp gehad maar toch is er nog veel onduidelijkheid. De partij deed de oproep om zo snel mogelijk opheldering te geven over alle vragen die er nog liggen. De ChristenUnie/SGP benadrukte dat de gemeente bijna anderhalf miljoen moe investeren voor geluidreducerende maatregelen is omdateen fout uit het verleden moet worde hersteld, en op dit punt mist de ChristenUnie/SGP nog reflectie van het college.
In december 2005 bleek dat minister Verdonk de Tweede Kamer onjuist en onvolledig had geïnformeerd over Congolese uitgeprocedeerde asielzoekers. Onder Verdonks verantwoordelijkheid werd aan Congolese autoriteiten informatie verstrekt over de asielzoekers, wat direct en voorspelbaar levensgevaar voor de teruggekeerde asielzoekers opleverde. Deze handelwijze is dan ook niet toegestaan. Verdonk ontkende deze feiten aanvankelijk. De oppositie in de Kamer vond dit reden voor de minister om af te treden. Nadat de minister de gemaakte fouten erkend had en excuses aan de Kamer had aangeboden, haalde een ingediende motie van afkeuring het niet. De motie kreeg wel de steun van de PvdA, de SP, GroenLinks en de ChristenUnie.[27] Later werd deze affaire onderzocht door de commissie-Havermans, die concludeerde dat de minister de ex-asielzoekers had moeten informeren over hun recht te zwijgen over hun asielachtergrond.[28]
In maart 2006 kwam minister Verdonk in opspraak omdat ze had aangekondigd door zullen te gaan met het uitzetten van homoseksuele vluchtelingen naar Iran, toen hier opheldering over was gevraagd door het COC. Reeds in juli 2005 werden er twee homo's in Iran tot de doodstraf veroordeeld en publiekelijk opgehangen. Verdonk verklaarde het land echter veilig: "Wie in Iran homo is hoeft er niet bang voor te zijn dat alleen het enkele feit dat iemand homo is, voor de Iraanse autoriteiten reden is tot uitvoeren van de doodstraf." Als reactie hierop stelde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op basis van eigen onderzoek dat "homo's in Iran systematisch worden vervolgd en een groot risico lopen op foltering en de doodstraf." Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft Verdonk tot een tijdelijke stop gedwongen tot er meer onderzoek gedaan was. In oktober 2006 verklaarde Verdonk dat "Iraanse homo's voortaan als een speciale risicogroep behandeld worden en zij niet zelf hoeven te bewijzen dat ze vanwege hun homoseksualiteit worden vervolgd."
Na de verkiezingen van 22 november 2006 stemde de Kamer op 30 november, haar eerste werkdag, over een motie van PvdA-Kamerlid Dijsselbloem waarin Verdonk werd opgeroepen geen asielzoekers uit te zetten die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, in afwachting van een generaal pardon waarover in de coalitieonderhandelingen moet worden besloten. De motie werd met 75 tegen 74 aangenomen (het 150e Kamerlid Polderman (SP) was nog niet geïnstalleerd).[44] Verdonk weigerde daarop het meerderheidsbesluit van de Kamer uit te voeren omdat deze een 'beleidswijziging' zou inhouden en schorste de uitzetting slechts tijdelijk. Ondanks kritiek van de Kamer, en zelfs van de burgemeesters van de regio Twente die verklaarden dat hun politiekorps niet zou meewerken aan door de Kamer niet gewenste uitzettingen[45], bleef het kabinet Verdonk steunen. 2ff7e9595c
Comments